Om du fundera på att använda munskydd så är det bra att fundera på vad det är du vill uppnå med detta. Det finns lite olika regler kring munskydd. Det enligt regelverket för medicintekniska produkter eller regelverket för personlig skyddsutrustning. Den som tillverkat munskydden ska tala om vad det har för syfte. Det finns idag munskydd, andningsskydd så väl som övriga ansiktsmasker. Alla dessa täcker näsa och mun, men ger olika sorters skydd. Vad det är för skydd det kan ge, det beror bland annat på vad det är för material den tillverkats i, vad det är för filtreringsegenskaper och passform med mera.

Olika typer av munskydd

När det gäller den produkt som bara kallas för munskydd, så är den till för att minska risken för att det ska bli överföring av smittsamma partiklar. Det från bäraren av munskyddet till personer som finns i dennes omgivning. Den räknas då som en medicinteknisk produkt.

När det gäller de produkter som kallas för andningsskydd så är dessa till över att skydda bäraren från överföring av smittsamma partiklar precis som munskydd men den är även för att man ska skyddas mot andra partiklar från omgivningen. Denna produkt räknas som personlig skyddsutrustning.

Övriga ansiktsmasker finns det många olika av och deras olika syften och skydd varierar helt enkelt från mask till mask. Dessa kommer i flera olika sorters material så väl som att de har olika utformningar. Dessa tillhör vare sig medicinteknisk produkt eller personlig skyddsutrustning.

Medicintekniska produkter eller personlig skyddsutrustning

När det gäller medicintekniska produkter eller personlig skyddsutrustning så måste de ha en CE-märkning om de säljs inom EU. Dock så är det som så att regelverket för dessa två olika skiljer sig åt. Det som de har gemensamt är dock att deras CE-märkning betyder att tillverkaren av dem intygar att produkten i sig uppfyller rätt sorts bestämmelser som finns.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here