Vid köp av ny dammsugare är det mycket att tänka på. Att jämföra olika typer av dammsugare är smart för att hitta den som passar bäst för dig och dina behov.

Detta test med bäst testade dammsugare är en bra plats att starta på. Där finns de mest populära dammsugarna listade efter pris, funktion etc.

Golvytor – mattor eller hårda golv

Det finns ett större och billigare urval av dammsugare för hårda golv. Bäst är att välja en dammsugare ur rengöringsklass A. En sådan kan enkelt hittas för runt 1500 kr.

Har du däremot heltäckningsmattor eller mycket mattor i övrigt utlagda på golven blir det lite dyrare och svårare att hitta en bra dammsugare. Du bör ändå välja en dammsugare ur rengöringsklass A. Speciellt om du har husdjur, småbarn eller är allergiker.

Är ljudnivån avgörande för dig?

Om ljudnivån är viktig för dig ska du välja en med dB under 70. Ju närmare 60 dB desto bättre. 60 dB motsvarar ungefär ett vanligt samtal medan 70 dB upplevs nästan dubbelt så högt.

Energiförbrukning

Dammsugares energiförbrukning mäts från A till G där A står för lägst energiförbrukning. En låg energiförbrukning innebär inte att dammsugarens effektivitet är sämre. Därför finns i princip ingen anledning att välja en dammsugare med hög energiförbrukning. Men dina öron kommer tacka dig.

HEPA filter

Om det finns allergiker i ditt hushåll bör du välja ett HEPA filter med så högt nummer som möjligt. Ett HEPA filter ser till att utblåsluften är ren att andas och därför väldigt viktig för allergiker men även astmatiker.

Checklista för köp av dammsugare

  1. Om du köper en lika stor dammsugare som du redan har kan den förvaras på samma plats som din gamla.
  2. Kolla upp prisnivån på förbrukningsprodukter såsom påsar, filter och annat som dammsugaren kan behöva.
  3. Om det finns allergiker i ditt hushåll välj då en dammsugare med HEPA-13 eller HEPA-14 filter
  4. Välj en dammsugare med låg ljudnivå, under 70 dB.
  5. Typ av golv du har styr över vilka dammsugare du kan välja mellan.
  6. 700 till 800 watt räcker alldeles utmärkt, watt antalet påverkar inte rengöringsförmågan.
  7. Du får mest för pengarna i prisklassen 1000 till 1600 kronor.

Med dessa tips och råd hoppas vi att det blir lite lättare att hitta en dammsugare som passar dig och ditt hushåll alldeles utmärkt!

Och tänk på att det dyrast inte alltid är det bästa. Fundera först på dina behov, din budget och vad målet är med en dammsugare. Efter detta kan du börja tänka på vilken du ska köpa.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here