När du ska köpa en ny tvättmaskin finns det mycket att tänka på. Du vill ha både de bästa funktionerna men självklart även bästa möjliga pris. Att hitta rätt är inte alltid det enklaste, denna guide ger dig förhoppningsvis några tips!

Funktioner hos en modern tvättmaskin

  • Bäst i test får oftast höga betyg på tvätt, miljö och centrifugering men knappt godkänt i sköljning och tvättid.
  • Ingen tvättmaskin presterar bra när det gäller ljudnivån men det finns de med lite lägre ljudnivå.
  • Elförbrukning är en viktig punkt, det är bäst att köpa en tvättmaskin märkt med A+++. Både för miljön och för plånboken.
  • Har du inte mycket tvätt går det bra med en modell med mindre kapacitet. Men du som har många plagg att tvätta kan behöva en maskin som klarar upp till 12 kilo.

Priset är centralt för de flesta

Det finns tvättmaskiner för cirka 4000-600 kr som är lite mindre och klarar upp till 8 kg tvätt. Om du har en stor familj behöver du antagligen en större maskin som klarar mellan 8 och 12 kg. Dessa kostar mellan 6000 och 9000 kr.

Installation av tvättmaskinen

De allra flesta erbjuder leverans och installation till en kostnad av cirka 1000 kronor. Detta förutsatt att el, vatten och avlopp redan finns framdraget.

Om de måste skapa en plats för tvättmaskinen kan det bli betydligt dyrare. I kostnaden ingår oftast att även ta bort din gamla tvättmaskin.

Bäst i test

Slutbetyget skiljer sig inte så mycket mellan de olika maskinerna på marknaden. Det som egentligen avgör är mängden tvätt maskinen klarar av.

Stirra dig inte blind på vinnaren i testet utan se över ditt eget behov och välj en maskin som passar dig och ditt hushåll.

Frontmatad eller toppmatad?

Om du vill stoppa i tvätten ovanifrån eller från sidan är egentligen en smaksak. Har du mindre utrymme för tvättmaskinen är en toppmatad ett bra alternativ. Lättare att fylla men får tyvärr dåliga betyg när det gäller sköljningen.

En klassisk frontmatad maskin är det vanligaste. En sådan tar lite större plats men du kan använda toppen som avlastningsyta. Oftast har de också flera olika program och kan hantera en större mängd tvätt än en toppmatad maskin.

Glöm inte utseendet!

Avslutningsvis är utseendet inte helt oviktigt hos tvättmaskinen, förutsatt att den inte står bakom en lucka eller dörr såklart. Tvättmaskinen är stor i sig och gör ett avtryck på designen i badrummet, köket eller tvättrummet. En ful tvättmaskin kommer du störa dig på förr eller senare – oavsett hur bra den är!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here